lördag 10 december 2011

Hurudana är palestinierna? Del 1 och Del 2

Som folk är mest, kan man ju alltid svara, och det ligger en hel del i det. För tusen år sedan säger vår svenska (danska och norska) myt att ”Vi var vikingar”. Mådä? En del av våra förfäder var redan då invandrare, frivilliga eller ofrivilliga och från många väderstreck. Våra svenska samer har ett ursprung helt skild från myten om vikingarna. Våra svenska finnar likaså. Kanske fler än vi tror av oss har gener lite varstans ifrån?  ( OBS - Del 2 här nedan är daterad 20 december 2011)
Mina blogg-grannar Egon Berglund  i Piteå och Stefan Olsson i Uppsala har båda uppmärksammat en viss Newt Gingrich som vill bli republikansk president i USA. Han är egentligen inte värd så mycket uppmärksamhet men han representerar oupplysta, ensidiga israelvänner lite varstans, även här i Sverige.
Så här skrev Stefan Olsson i sin blogg:
”Däremot är det sant att det finns många israeler som inte vill kalla palestinierna för palestinier, utan konsekvent kallar dem för araber istället. Genom att förneka att det finns en palestinsk nationell identitet vill man hävda att alla araber är ett och samma folk, oavsett om de bor i Palestina-Israel, Marocko eller Irak.
Vad utgör då en “äkta” nationell identitet? Ja, lustigt nog är Newt Gingrichs eget folk ett av de bästa exemplen på ett “påhittat” folk. USA har bara existerat som nation sedan 1776. Det består av alla möjliga folkslag. Ändå påstår man sig vara ett folk som heter “amerikaner”. ” Slut citat
Varför inte bidra med lite historielärarkunskaper när jag nu har fått dem tack vare en generös socialdemokratisk utbildningspolitik när Olof Palme var utbildningsminister?
Alltså:
Det man fram till 1948 allmänt kallade Palestina är ett område som alltid har legat vid kulturernas korsväg. Invandring, utvandring, språkbyten, religionsbyten  . . . You name it!
En del kristna palestinier härstammar delvis från det kristna kungadömet Jemen som gick under för flera hundra år sedan. Andra kristna kom till Palestina i samband med Kalifatets sammanbrott i svallvågorna efter Första världskriget. Självklart är en del kristna palestinier ättlingar till de första kristna i landet när tron på Jesus som Messias fick sina första anhängare bland landets judar, samaritaner, galiléer, greker och andra. Såväl kristna armenier som kristna syrianer har arabiska som andraspråk och delar mycket av sin kulturella identitet med andra palestinier. Om inte sionismen hade dominerats av apartheidpolitik så hade den judiska kulturen i sin arabiska form kunnat vara brobyggare mellan europeiska judar och landets palestinier.
Nils Andreasson




Del 2, den 20 december 2011

Från en blogg som jag ofta besöker surfade jag in på den här bloggen:


Innehållet ligger lite vid sidan av mitt engagemang här i Kristna nätverket. Du kanske kan få en mera komplett bild av mig om du också besöker Motbilder emellanåt.

Om jag inte hade fått den starkt islamfientliga skriften ”Flammor – profetisk tidskrift” i vår brevlåda samma dag hade jag inte beaktat bloggen Motbilder särskilt mycket.

Bloggen Motbilder börjar med några ord om att Anders Breivik har blivit ”aktuell igen.” Inledningen fortsätter med:

CITAT ” Israel National News, en bosättarvänlig skrift, förklarar att Breivik “är en stark anhängare till Israel”. Själv har Breivik skrivit i sitt manifest att “låt oss slåss tillsammans med våra sionistiska bröder mot alla anti-sionister”. Vid ett annat tillfälle förklarar han att “judar som stödjer multikulturalismen idag är lika mycket ett hot mot Israel och sionismen (judisk nationalism) som de är mot oss”.

Just det här är kanske ingen nyhet för dem som följde nyheterna i somras från Norge. Efter att ha skummat hela blogginlägget vågar jag inte garantera sanningsvärdet i hela innehållet. Men för kritiskt tänkade finns möjligheter att söka bekräftelse eller den eventuella motsatsen.

Nils Andreasson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida