måndag 20 september 2010

Främlingsfientlighet berör oss alla

Just nu kan jag inte skapa något läsvärt ur mitt inre för Kristna nätverket. Då är jag mycket tacksam över att kunna citera vad andra har skrivit. Låt mig börja med bloggen Dessa mina minsta bröder: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Så här refererade och citerade i söndags (19 september) Egon Berglund kloka tankar från religiösa judiska ledare i Sverige:

Främlingsfientlighet berör oss alla

Ordförandena för judiska församlingarna i Stockholm, Göteborg och Malmö samt ordföranden i Judiska Centralrådet, skriver en angelägen och viktig debattartikel i SvD Citat ”Vi från de judiska församlingarna i Sverige ser med förfäran hur de muslimska och romska minoriteterna behandlas i Europa. Våra föräldrar eller mor- och farföräldrar som sattes i ghetton av nazisterna lever fortfarande när man i Europa bygger fysiska murar kring områden där romer lever i fattigdom.
Muslimer i Europa utmålas som ett hot emot hela vår civilisation. Schweiz lagstiftar mot minareter och varhelst en moské ska byggas protesteras det. Även i Sverige har diskussioner kring invandring på ett obehagligt sätt kommit att fixeras vid den muslimska minoriteten. Om alla de ”aldrig igen” som ständigt upprepas är uppriktigt menade måste vi nu se rasismen för vad den är och stå upp emot den.” slut citat ur debattartikeln Främlingsfientlighet berör oss alla i SvD

Läs hela Egons blogg: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Egon citerar även prosten Bo Larsson i Stockholm hämtat från Svenska kyrkans lokala sida:
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=396045



” Vi tror på en Gud som älskar alla människor Vi tror att Gud har skapat varje människa till sin avbild och att var och en av oss är precis lika mycket värd i Guds ögon. Gud gör inte skillnad på människor utan vill att vi alla skall kunna leva i tillit – fria från förtryck.”

Just nu har jag inget att tillägga utöver en önskan om att den regering som riksdagen kommer att utse har mänsklig värdighet som ledstjärna för sitt arbete och en beredskap att rådgöra med dem som för humanismens talan.

Nils Andreasson

måndag 13 september 2010

JERUSALEMDAGEN

Det här inlägget publicerades i en liknande form 25 augusti i år. Här får du det något uppdaterat.

Hösten närmar sig och lusten att resa runt i vårt vackra Sverige börjar avta. Men hösten som sådan hindar oss inte att resa till Södra Vätterbygdens folkhögskola när det hålles Jerusalemdag där eller hur?
Mera om Jerusalemdagen nedan!*

Det kan ju finnas andra hinder. Vår goda vän Gunilla Zomborcsevics i Skara är beroende av lift med mig eller någon annan eftersom hon inte lyckats utverka riksfärdtjänst ännu. Min kära hustru Flora kommer att vara konvalecsent efter en knäledsoperation så en resa för henne till Södra Vätterbygden blir obekväm och riskfylld just vid den tiden. Ekonomiska hinder borde vara överkomliga om man har ett förstående kyrkoråd eller en likasinnad församlingsstyrelse.

Ni som läser dessa rader och delar våra värderingar kan ha glädje av att vi känner till varandras existens och ta detta tillfälle att råkas på Jerusalemdagen och dela erfarenheter av hur vi når ut i våra församlingar med dessa för kristenheten viktiga frågor. Några av oss som kommer till Södra Vätterbygden delar engagemanget i den nordiska föreningen Sabeels vänner i Skandinavien.
Föreningens hemsida och alternativsida finns här nedan. **

Att läsa vad som finns på Sabeel-vännernas hemsida borde ju vara en god möjlighet även för andra som delar vårt engagemang för rättvis fred, försoning mellan människa och människa, men också vill verka för det man kallar politisk försoning. Politisk försoning kräver ju internationellt och rättsligt formulerade fredsavtal för att ha minsta chans att bestå.

Rolf Ericsons blogg ”Ökenkällan” http://rolferic.blogspot.com/ är mycket läsvärd. Låt oss hoppas att den fromhetsriktning där Rolf har sin tillhörighet blir väl representerad under JERUSALEMDAGEN där på folkhögskolan. Den förståelse av evangeliet som Rolf uttrycker i Ökenkällan spänner över samma kristna grund som det befrielseteologiska centret SABEEL i Östra Jerusalem gör. www.sabeel.org

Nu hoppas jag att ni som delar vårt engagemang har möjlighet att delta i oktober på Jerusalemdagen, åtminstone någon av de tre dagarna.

Kostnaderna för deltagande kan tyvärr vara avskräckande för alla med snäv ekonomi, vilket gör att deltagandet också riskerar att bli oönskat snävt. Visst borde våra församlingar bekosta deltagande för någon med små medel. Låt oss argumentera för detta!

Nils Andreasson

*Jerusalemdagen äger i år rum på Södra Vätterbygdens folkhögskola 15-17 oktober! Det blir en konferens om Israel/Palestina med fokus på folkrättsliga frågor och Jerusalem ...

http://www.missionskyrkan.se/upload/56448/inbjudan_ett%20sanningens%20%c3%b6gonblick.pdf

** Sabeel Skandinavien
Sabeel Skandinavien er det skandinaviske netværk for det internationale arbejde for og med de kristne palæstinensere. Sabeel har hovedkontor i Jerusalem, Palæstina.
sabeelskandinavien.org


** SABEELs hemsida - svenska underavdelningen, Swedish Resources:
Med anledning av att Friends of Sabeel Scandinavia’s hemsida inte blivit uppdaterad på länge läggs en del information och material i denna länk.

*** * ***
*** *** *** ***

Engagerade bloggare

Under denna rubrik kommer jag att publicera utdrag ur andras bloggar som jag finner särskilt läsvärda. Jag kommer också att uppmärksamma föreläsningar och liknande av ekumeniska följeslagare.

*** * ***

Pensionerade kyrkoherden Gunnar Stenbäck uppfyller väl ingressens båda fordringar. Han har varit ekumenisk följeslagare och under den tiden har han skrivit ett antal läsvärda bloggar: www.palestinagunnar.blogg.se

Här följer uppgifter från honom om hans framträdanden i Västra Götaland den närmaste tiden:

26 sep i Buråskyrkan i Krokslätt, Göteborg, föredraget efter högmässa och kyrkfika med början kl. kl. 11

29.9 i Torslanda församlingshem, Göteborg kl. 18.30

3.10 i Töreboda församlingshem kl. 14.30 med temagudstjänst kl. 17

4.10 i Fröjereds församlingshem,Tidaholms kommun kl. 18.30

Jag skulle önska att flertalet kyrkorådsledamöter runt om i vårt land fick tillfälle att lyssna till Gunnar Stenbäck. Ett väl utarbetat bildspel kan ju komplettera men ändå inte ersätta den mänskliga kontakten. Hans citat från internationell rätt, återgivna i bildspelet fyllde väl sin uppgift att betona den israeliska statsledningens formella ansvar för övergreppen. Säkert har många av våra ekumeniska följeslagare förmåga att appellera till åhörare vilka likt våra kyrkoråds medlemmar måste beakta den formella rättsliga sidan av varje ställningstagande man gör som förtroendevald.

Nils Andreasson

*** *** *** ***



Vid något tillfälle har jag uppmärksammat bloggaren Stig Strömbergsson. Han tillåter sig som många andra bloggare att vara ganska polemisk. Men här väljer jag att citera sådant från honom som hjälper oss att inom våra församlingar finna vägar till bättre förståelse för vad som händer i det ockuperade Palestina.

Här nedan kan du läsa vad Stig nyligen skrev om hur man arbetar inom Luleå stift.
Nils Andreasson

*** * ***


Fredag eftermiddag reste jag till Haparanda för att tillsammans med stiftets internationelle sekreterare hålla i en tvådagars utbildning för ett litet gäng från Torneå och Haparanda som skall resa till Palestina-Israel senare i höst. Ungefär fyra timmar fick jag ansvar för och kom att fördela tiden ganska lika mellan fyra teman.

Det Kairosdokument de palestinska kristna sände ut över världen i december förra året blev den första saken. Jag har länkat till det i tidigare inlägg och gör det på nytt nu – här alltså. Det är läsvärt för var och en som vill försöka förstå. Dessutom tycker jag det är intressant att personer som utifrån sin kristna tro drar slutsatsen att Israel skall stödjas och ursäktas i alla lägen inte verkar kunna bemöta resonemangen i dokumentet. Gissningsvis har de i sin nonchalans för andra människor valt att inte läsa vad de kristna i området anser eller så har de inte fattat vad de läst.

Andra timmen – på lördagen – innebar allmänbildande information om Judendom, Kristendom och Islam och följdes av en tredje timme om de kristna kyrkorna i området – ortodoxer av olika slag, katoliker av olika slag och protestanter av olika skick och fasoner.

Sista timmen jag ansvarade för handlade om principer för Bibeltolkning vad gäller profetior i Skriften och skeendena runt Jerusalem i nutid. Vill man ta del av hur jag ser på sådant – alltså hur profetia skall förstås – går det bra att läsa bland annat här, här och här.

torsdag 9 september 2010

Inget riksdagsparti stödjer Israels agerande

Vid Palestinagruppernas utfrågning av riksdagspartierna, förtjänstfullt modererad av Anna Karin Hammar från Svenska kyrkan visade det sig att det trots politisk oenighet om en hel del bedömningar, ordval och policyfrågor finns total enighet när det gäller några viktiga grundbultar. Det var en kunnig politikerpanel, samtliga har personligen besökt Palestina/Israel utom en som dock arbetat med frågan och besökt regionen.
- Samtliga sju riksdagspartier anser att Palestinakonflikten måste lösas på grundval av folkrätten, inte med stöd av biblisk eller historisk rätt. Det är alltså FN:s beslut och resolutioner som skall genomföras och eventuella avvikelser från detta kräver överenskommelse mellan parterna. Detta är också PLO:s ståndpunkt, men inte Israels.
- Samtliga partier anser att Israel bryter mot folkrätten i minst något avseende, inte minst beträffande bosättningarna (särskilt i Jerusalem), som enligt samtliga partier är illegala. Också här hamnar alltså alla partier på PLO:s sida, inget på Israels.
- Samtliga partier krävde hårdare påtryckningar på Israel.
Maria Weimer, fp: Hårt tryck på Israel, så snart mänskliga rättigheter kränks. Gustav Blix, m: Israel begår allvarliga brott mot folkrätten, sätt tryck på Israel!. Henrik Ehrenberg, kd: Det ska vara obehagligt för israeliska politiker att möta internationella företrädare.
- Ingen partiföreträdare ville försvara de drastiska sanktionerna mot den demokratiskt valda Hamas-regeringen 2006. Flera tog till kraftord mot den politiken, kd ansåg t ex att den var knäpp. Folkpartiet och kristdemokraternas representanter reserverade sig för att de i denna fråga inte företrädde sina partiers officiella politik, och moderaternas representant svajade lite, men tog ställning mot att bojkotten fortsatte 2007 trots att den Hamas-ledda koalitionsregeringen då hade accepterat det internationella samfundets krav, bl a om erkännande av Israel och nej till terrorism.
- Samtliga partier slog fast att Hamas bör komma med i fredsförhandlingar, att framtida demokratiska val i Palestina skall respekteras, trots att samtliga, om än med olika formuleringar, markerade att de inte stödjer Hamas politik.
Finns alltså inga åsiktsskillnader mellan partier och block? Jo, absolut.
- Är Israel en rasistisk apartheidstat? Ja, svarade Hans Linde, v, reservationslöst. Apartheid ja, men inte ren rasism, tyckte Mehmet Kaplan, mp. Ungefär detsamma svarade Ann Linde, s. Inget borgerligt parti ville använda orden apartheid eller rasism, även om centerpartiets Kerstin Lundgren sade sig ha bevittnat åtskillnadspolitik som ju är vad
apartheidbegreppet betyder. Kristdemokraterna tyckte att det finns rasistiska inslag på båda sidor, medan m betonade skillnad mellan staten Israel och de ockuperade områdena, där läget är oacceptabelt.
- Störst partipolitisk skillnad gäller dock frågan om att gå från ord till handling, från verbala påtryckningar till någon form av sanktioner. Samtliga borgerliga partier svarade nej, även om c betonade att man liksom de rödgröna vill ha samma regelverk för import som av export av vapen. S stödjer Palestinska Myndighetens färska bojkottkampanj mot varor från israeliska bosättningar och förordar, tillsammans med v och mp, slut på all vapenhandel mellan Israel och Sverige, liksom hemkallande av Sveriges militärattaché i Tel Aviv. Vänsterpartiet stödjer BDS-kampanjen reservationslöst, mp har inte som parti tagit ställning för BDS men stödjer enskilda BDS-initiativ.
- Det stod dock klart att inget parti principiellt är motståndare till sanktioner som metod, inte ens moderaterna, vars representant visserligen (vilket kanske inte alla förväntar av en moderat) tog avstånd från USA:s Kuba-sanktioner, men försvarade sanktionerna mot bl a Iran och betonade att det visst kan finnas smarta sanktioner. Maria Weimer, fp, tyckte att det är bra om man bojkottar varor från Israel om man inte gillar Israels politik. Kd försökte visserligen påvisa artskillnad mellan de sanktioner mot ett tjugotal länder som EU har igång och BDS-kraven mot Israel, men har man en gång accepterat sanktioner som metod mot folkrättsförbrytare kan det bli svårt att i längden säga nej till att metoden prövas även mot Israel.
- Samtidigt vågar man konstatera att kunskapen om hur många och vilken sorts sanktioner EU faktiskt har på gång i nuläget inte är fullständig hos riksdagspartierna. Inte heller tycks de vara helt uppdaterade när det gäller det svenska, FN-stödda forskningsprojekt kring målinriktade sanktioner som pågår i Uppsala i regi av bl a Peter Wallensteen och Mikael Eriksson.
En slutsats för Palestinagrupperna och BDS-kampanjen är att framgångsmöjligheter ligger i de konkreta detaljerna. Om man pratar allmänt om bojkott, desinvestering och sanktioner som metod mot Israel blir det nej från alla utom v och, med viss reservation, mp. Men börjar man specificera hur, mot vem och på vilket sätt börjar nej muren spricka. Det syns redan tydligt hos s och några av de enskilda borgerliga företrädarna.
Om vi kan klargöra att det inte handlar om att bygga en mur runt Israel, inte om att göra mot Israel vad Israel gör mot Gaza, utan något mycket mer målinriktat som bara drabbar de ansvariga för den illegala ockupationspolitiken, kan opinionen börja röra på sig. Kan vi dessutom dra fram rimliga jämförelser, inte bara med Sydafrika, där målinriktade
sanktioner gett resultat, finns det ännu större chanser att fler partier börjar påverkas, ungefär som s gått från försvar av vapenhandeln med Israel till att nu vilja stoppa den helt.
Det handlar nu inte minst om att förhindra att EU upphäver frysningen av uppgraderingen av associationsavtalet så länge Israel saboterar fredsförsöken, t ex genom nya bosättningar. Det handlar också om att få gehör för att folkrätten undermineras om Israel tillåts strunta i den, t ex Haag-domstolens utslag mot separationsmuren. Alla partier hyllar folkrätten och är känsliga för kritik för att de privilegierar Israel.
Sammanlagt gav PGS-utfrågningen intressanta lärdomar inför framtida opinionsarbete. Noterbart är att inget riksdagsparti ens antydde att Palestinagrupperna skulle ägna sig åt någon hetskampanj mot Israel. Tvärtom uttryckte samtliga partirepresentanter minst en åsikt som tveklöst skulle hamna på Lisa Abramowicz hetslista. Förhoppningsvis står partierna för samma politik som de redovisade inför PGS när de framträder inför Samfundet Sverige-Israel, Svensk Israelinformation och liknande organisationer.
PGS utfrågning av riksdagspartierna.