torsdag 16 februari 2012

Det kom ett brev . . . och sedan kom det ett återbud - men hoppet är inte ute

Det kom ett brev från Gunnar Stenbäck och sedan kom det ett om återbud från Lars Bolminger.


Hej!

Vill tala om att vi är några hallänningar som startat en stödförening för ”Tent of Nations” i Betlehem och för"Al-Quds' charitable society for disabled and special education" i Shu’fat camp.
Föreningens namn är ”Stödföreningen Tent of Nations i Sverige” och du kan läsa om oss på vår hemsida http://www.tentofnations.se/

Om man vill bli medlem står det där under rubriken ”Bli medlem”. Om man vill ge en gåva står det under en annan flik.

Kanske kunde du nämna något om detta i din blogg om Palestina.
Förresten får vi här på västkusten besök nu i vecka 8 av Daoud Nassar från Tent of Nations. Hela hans program ser du under ”aktuellt” på hemsidan.
Hälsningar
Gunnar Stenbäck

Gunnar Stenbäck har varit sjukhuspräst i Halmstad och därefter kyrkoherde i Morup, nära havet mellan Varberg och Falkenberg. Som föredragshållare om sitt uppdrag som ekumenisk följeslagare är han mycket saklig och presenterar problemen med god faktaunderbyggnad.


Det andra brevet med återbud kom från Lars Bolminger. Även om Lars delvis specificerar för presumtiva deltagare i Alingsås, så gäller det hela Daoud Nassars föreläsningsserie. Informationen från Lars har mycket stort läsvärde när det gäller vårt engagemang. För egen del ber jag numera allt oftare sinnesrobönen:


Gud, ge mig sinnesro att uthärda det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.


Just nu avslutas Fastlagssöndagens mässa i S:t Olofs kyrka här i Falköping. Min hustru Flora och jag har deltagit i gudstjänsten genom närradion. Prästen Björn Lundin predikade över Guds förekommande nåd utifrån Jesu ord till Bartimaos: "Vad vill du att jag skall göra för dig?"

Förkunnelsen poäng är och kommer alltid att vara att Guds kärlek till oss kommer före vår kärlek till Gud och att vår vilja att förlåta föregås av Guds vilja att förlåta oss. Därför sände Gud Jesus till oss för att vi skall förstå Guds kärleks fullhet.


I kyrkans allmänna förbön fanns sådana böneord som innefattar även dem som lider och kämpar den goda kampen genom det palestinska ickevåldsmotståndet, exempelvis i Tent of Nations. Bönen innehöll även en ekumenisk bönedel om kyrkans synliga enhet, något som jag uppfattar måste vara en enhet i Kristus, innebärande en enhet i en mångfald av traditioner.

Kollekten i dag går till Kyrkans internationella arbete, där ändamålen är många men där samverkan sker med givarkyrkor jorden runt genom ACT-alliansen.


Läs gärna även domprost Åke Bonniers blogg: http://blogg.svenskakyrkan.se/akebonnier/

Han kan väljas till vår nya biskop i Skara stift.



Nils Andreasson


Hej alla

Jag vet inte hur många jag meddelat att det skulle bil ett möte i Christinaesalen på Måndag den 20 februari kl. 19.00. Daoud Nassar från Tent of Nations skulle berätta om Tent of Nations och sin kamp för att behålla och bruka den mark som hans fäder köpt, brukat och levt av.

Möte blir inte som det var planerat, då Daoud Nassar från Tent of Nations söder om Bethlehem inte kan komma till Sverige.

Anledningen är att förra veckan så satte den israeliska armén upp lappar på flera av hans olivträd, som hävdade att denna mark fick inte odlas utan var statlig mark.

År 1916 köpte familjen Nassar ( Daouds farfar Daher Nassar ) marken ( ca 40 ha ) och har sedan odlat oliver, vindruvor, vete m.m. på marken. 1991 förklarade den israeliska staten att hela området, inkl familjen Nassars del, som den israeliska statens egendom. Sedan dessa har Daoud och hans familj kämpat mot myndigheter och bosättare i olika domstolar för att få bruka det land de bevisligen äger sedan 1916.

Nu måste Daoud stanna kvar hemma för att tillsammans med sina advokater gå till domstol för att få den israeliska arméns beslut upphävt och få odla på sin mark i fred.

På Måndag kl. 19.00 i Christinaesalen kommer istället Jan Boström att informera om Tent of Nations.

Daoud hoppas kunna komma till Sverige vid ett senare tillfälle.

Du kan också läsa bifogad broschyr om Tent of Nations och familjen Nassar.

Shalom/Salaam

Lars Bolminger

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida