söndag 15 januari 2012

Goda grannar i bloggosfären


Hemsida med ekumenisk bredd



Churches for Middle East Peace  
Med våra hjärtefrågor I fokus går det inte att begränsa sig till de meningsyttringar som har sin förankring enbart inom svensk kristenhet. De som obehindrat läser engelska kan känna stor samhörighet med det nätverk i USA som går under namnet Churches for Middle East Peace, CMEP http://www.cmep.org/

Här är några korta texter som visar hur CMEP presenterar sig:

Our Mission

CMEP works to encourage U.S. policies that actively promote a just, lasting, and comprehensive resolution of the Israeli-Palestinian conflict, ensuring security, human rights and religious freedom for all the people of the region.

Who We Are

CMEP is a coalition of 24 national Church denominations and organizations in Catholic, Orthodox and Protestant traditions. Each of these denominations and organizations is represented on the CMEP Board of Directors, which sets CMEP’s mission, positions and policy. Decisions are made consensus of this group.

Citat från CMEP Bulletin – daterad January 20,  2012
“Carlo Strenger of Ha’aretz warns Israelis not to dismiss the European countries. He writes that Europe “needs to speak to the Israeli people and differentiate clearly between friendship for Israel and its condemnation of the Netanyahu government’s policies.”

 En verkligt god granne i bloggosfären är Egon Berglund i Piteå 

Vännen Egon Berglund har uppmärksammat mig på två viktiga svenska debattinlägg som lovar en ny friskare vind i den svenska allmänna opinionen i fråga om erkännande av Palestina som stat och fullvärdig FN-medlem. 
Egon Berglunds blogg: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2012_01_01_archive.html
Magnus Walan (tyvärr med en bokstav för mycket i länken)  Magnus Waland – Diakonia
skriver så som Egon Berglund har citerat: 

Det är klart att det är önskvärt att parterna kan komma överens i förhandlingar. Men förhandlingarna får inte utgå från maktförhållanden och realpolitik. De måste utgå från folkrätten, de mänskliga rättigheterna och krigets lagar, En fred som bygger på makt och styrkeförhållanden blir inte en varaktig fred. Israels ensidiga åtgärder har bara mötts med lama protester av omvärlden. Omvärlden måste i högre grad utgå och agera från civilbefolkningens rättigheter – inte parternas styrka.

Centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren  skriver i dagens nummer av DN (2012-01-15) en debattartikel under rubriken ”Tiden är inne att erkänna Palestina som stat”. Hon har publicerat en mera utförlig text i sin blogg. Läs den här: http://kerstinlundgren.blogspot.com/

Egon Berglunds blogg: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2012_01_01_archive.html
Min kommentar här i Kristna nätverket:

Egon Berglund har utökat sitt inlägg med citat från ett följeslagarbrev från november av Emma Idestrand. Hon berättar om familjerna i den palestinska byn Yanoun. Jag var själv där för åtta år sedan vi tiden för olivskörden och känner igen hennes beskrivning. Hennes följeslagarbrev bekräftar hur viktigt det är att Palestina erkänns som stat och får inta sin rättmätiga plats i FN. Låt mig tillägga att det året jag besökte Yanoun så organiserade Rabbiner för mänskliga rättigheter  omfattande frivillig internationell hjälp i olivskörden runt om på Västbanken. Mera om detta i kommande inlägg.  SKR:s följeslagare Emma Idestrand -Övervakad dygnet runt
Låt oss återvända till centerpartiets utrikespolitiska talesperson Kerstin Lundgren och hennes artikel!

Vi måste instämma i hennes ord ”Med två stater som skulle förhandla om ett fredsavtal, om landbyten, gränser, flyktingar och Jerusalem uppnås inte någon enkel fredslösning.” Som alla vet är den politiska verkligheten sådan att Israel är en mycket stark militärmakt och förfogar över en allierad, USA, vars agenda inte bestäms av en högsinnad fredsvilja enligt FN:s principer utan av intressen av annat slag.
DN:s rubrik:

 ”Tiden inne för Sverige att erkänna Palestina som stat”
Ingress, alltså sammanfattning av DN:s debattredaktör:
”Centern byter fot. Vi menar att det nu är dags för Sverige att både erkänna Palestina som stat och rösta ja till Palestina i FN. Det faktum att fredsprocessen pågått så länge utan en lösning visar att dagens situation inte ger de avgörande förutsättningarna för fred. För att tydliggöra att både palestinier och israeler har samma rätt till en egen stat måste nu fler EU-stater erkänna Palestina. Den svenska regeringen måste därför enas om att rösta ja till en palestinsk stat utan förbehåll, skriver Kerstin Lundgren.”

 Kerstin Lundgren är utrikespolitisk talesperson (C)

Några citat inklusive slutklämmen i Kerstin Lundgrens debattartikel:
”Precis som en gång Israel självständigt utropade sig till stat med efterföljande brett erkännande är det viktigt att Palestina nu kan nå ett brett erkännande som stat. Det är förutsättningen för att de facto forma en stat.”
”Precis som vi gav stöd till de folkliga upproren i bland annat Tunisien, Egypten och Libyen, behöver nu det folkliga upproret mot Israels ockupation och för en palestinsk stat, få vårt stöd. Därför måste den svenska regeringen enas om att rösta ja till en palestinsk stat och en uppgradering i FN:s generalförsamling utan förbehåll. Det första steget är att Sverige nu erkänner Palestina.”
Ett annat citat värt att begrunda: ”Men då lever drömmen och hoppet om att det faktiskt är möjligt. Om den drömmen skulle släckas kommer vi att få möta en helt annan arabisk vår än den förra.”
Och så över till en kommentator med egen blogg!  Stefan Olsson är en moderat kommentator som kan försvara både Carl Bildt och Håkan Juholt, vilket kan uppfattas som att HAN HAR SINNE FÖR FAIR PLAY. -  Detta kan åtmonstone stämma för hans kommentar till Kerstin Lundgrens och centerns ställningstagande för erkännande av Palestina. Kanske kan även Moderaterna slå in på den vägen. större under har skett i denna värld: http://stefanolsson.nu/2012/01/15/fredsprocessen-gar-for-langsamt/

Nils Andreasson






1 kommentarer:

Blogger Kristna nätverket för Palestina sa...

Det verkar otroligt att kommentarfunktionen har kommit igång igen. I så fall är du som läser detta hjärtligt välkommen att kommentera.
Nils Andreasson

21 januari 2012 kl. 20:42  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida