söndag 8 januari 2012

Palestinsk kristen ledare i Jaffa knivmördad under julfirandet

Fredagen 7 januari är i den östkyrkliga traditionen dagen då man firar Jesu födelse. Så är det bland ryskortodoxa, grekiskortodoxa och alla andra i den ortodoxa kyrkofamiljen. Den största kristna gruppen palestinier såväl i Israel som på Västbanken och ibland de fåtaliga kristna i Gaza tillhör den grekiskortodoxa traditionen även om huvuddelen av deras gudstjänster sker på arabiska. Egon Berglund i Piteå har i dag förmedlat den upprörande nyheten om mordet på ordföranden i Jaffas ortodoxa kyrkors förbund, advokaten Gabriel Cadis:



"Detta är en chock för Jaffa och ett hårt slag mot den kristna gemenskapen. . . . Vi är chockade eftersom vi inte kan föreställa oss någon som skulle vilja att skada honom ", sade ledamoten i Tel Avivs fullmäktige* Ahmad Masarweh. Till skillnad från katoliker och protestanter, firar kristna ortodoxa den 7 januari som dagen för Jesu födelse.

* Den gamla staden Jaffa som har varit bebodd sedan antiken och som i NT kallas Joppe har haft en kristen befolkning sedan Simon Petrus (se Apostlagärningarna!), den mest ansedde av Jesu lärjungar vistades där. Numera ingår tydligen Jaffa i Tel Avivs kommun.
Nils Andreasson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida