söndag 22 januari 2012

Kairos Palestina


Efter mer än arton månader har jag så smått återuppväckt en vilande blogg. Du finner en länk här nedan om du vill bekanta dig med sådana reflektioner som kan knytas till bekännelsen ”Blott av nåd!”

Texten som jag aktualiserade i juni 2011 äger fortfarande sin aktualitet och följer här i en något uppdaterad version. Den direkta orsaken till detta återuppväckande är att jag ofrivilligt fått ny layout här och i detta sammanhang gått miste om de artiklar som funnits uner ett antal rubriker i en högerspalt. Jag har en förtröstan om att artiklarna kan återvinnas av en god vän med större kompetens än jag att hantera sådana här elektroniska kommunikationsmedel.

Men

- vad har hänt under dessa arton månader?

Alldeles för lite av Kairos-engagemang i svensk kristenhet!

Vad kan vi göra för att väcka engagemanget i vidare kretsar?

Välkommen med dina tankar om detta i här i kommentarform!

Svensk kristenhet har ett gemensamt ansvar för att bevara sitt förtroende bland allmänheten. Det gäller fler frågor än Kairos Palestina. Men här och nu 22 januari 2012 gäller det Kairos Palestina och enbart Kairos Palestina!

När människovärdet relativiseras av rent politiska hänsyn, ibland förklädda i religionens språk så är vi illa ute. Människovärdet får inte relativiseras av oss kristna. Vi som känner ansvar för världens framtid måste göra allt vi kan för att Kairos Palestina skall bli en ögonöppnare.

Tidigare Kairosdokument, som det sydafrikanska eller ännu tidigare från den tyska bekännelsekyrkan under nazismens storhetsdagar har skapat nödvändiga skiljelinjer mellan hycklare och dem som följer det radikala kärleksbudskap som Jesus förkunnade. Därför är detta Kairos-budskap viktigt.
Den som läser kairosdokumentet* kommer att finna att undertecknarna önskar att vi ställer oss frågan – Vad kan vi göra för att främja en rättvis fred med försoning och trygga levnadsförhållande för de två folken i respekt för religionerna bland de två folken?

Om vi tvärs över de svenska partigränserna enas om att försöka svara på den frågan, så kommer nog allt fler kristna i Sverige att våga engagera sig för denna uppgift där religionsfriheten går hand i hand med respekten för mänskliga rättigheter.

Nils Andreasson

*Se:
http://www.kairospalestine.ps/sites/default/Documents/Swedish.pdf

* Se:http://www.smp.se/ledare/de-fortjanar-att-fa-veta%281920197%29.gm


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida