torsdag 1 september 2011

Lika angeläget här som där



Marika Palmdahl, stiftsadjunkt för interreligiösa dialog i Göteborgs stift har skrivit på Kyrkans tidnings debattsida och berättat om den interreligiösa dialogen i Göteborg som hon tillsammans med ett stort antal religiösa ledare i göteborgsområdet praktiserar. Den sker med varierande intensitet alltefter vad omständigheter och världshändelser uppfordrar dem till. Utan att polemisera berättar hon om hur man lokalt i Göteborg lyckas lotsa sig fram till gemensamma ställningstaganden till ett ovillkorligt försvar för människovärdet.

Du kan finna artikeln om du kopierar länken här:
RELIGIONSMÖTEN UTAN FÖRDOMAR
Min gode vän Rolf Ericson i Motala uppmärksammade mig på Marikas artikel genom sin senaste blogg
RELIGIONSDIALOG I GÖTEBORG

Marika Palmdahl avslutar sin artikel på följande sätt:

Tvärtemot Helena Edlunds erfarenhet så stöter sig Svenska kyrkans företrädare ganska ofta både med andra kyrkor inom kristenheten och med muslimska sammanhang men också med det sekulära samhället. Visst kan och skall vi stå upp för Svenska kyrkans tro och lära och det i en komplex och föränderlig tid. Kontextualitet är en luthersk kyrkas imperativ. Det är ett av Svenska kyrkans bidrag i det mångreligiösa Sverige där många söker relevanta tolkningar av eviga texter i en föränderlig tid.
Islam framställs alltför ofta som något enhetligt och oföränderligt men min erfarenhet är att många muslimer, på samma sätt som kristna, ständigt söker tolkningar av sin tro i den tid och på den plats man lever.


Lika angeläget som att främja interreligiös förståelse och i bästa fall samförstånd här hemma i Sverige är det naturligtvis att motverka den misstro och det förtryck som vidmakthållit det palestinska folkets förnedring och som nu hotar att stoppa inväljandet av Palestina som medlem i FN.

Ulf Bjereld har i sin senaste blogg daterad 2011-09-01 aktualiserat vad vi borde kräva av svenske utrikesministern Carl Bildt.
"Carl Bildt: Kommer Sverige att erkänna Palestina?

"I dag skriver jag (Ulf Bjereld) på SvD Brännpunkt om varför det är dags för Sverige att erkänna Palestina nu. Hela artikeln kan läsas här. "


Nils Andreasson


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida