onsdag 22 juni 2011

Ship to Gaza måste få nå sitt mål

I brist på egna kunskaper och i respekt för allt det självuppoffrande engagemang som många människor ägnat åt att ge Gazas invånare det som den israeliska regeringen förvägrar dem vidarebefordrar jag denna debattartikel av Gunnar Olofsson i Piteå tidning
2011-06-21

Därefter följer ett uttalande av svenska judar till stöd för Fredom Flotilla som är möjligt att underteckna om man själv räknar sig som svensk jude.

Sedan har jag i dag 28 juni lagt till mitt tips om det radioprogram filosofiska rummet som fokuserade på frågan om kollektiv skuld.

Programmet fick jag del av genom Humanistbloggen, där man också får lov att tala för sin kristna tro. Där skrev jag ett svar till Anders Bergdahls inlägg. Detta finns också med nederst i denna blogg.

Bättre ljudåtergivning direkt hos Sveriges radio:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=793&artikel=4542538

Nils Andreasson

Ship to Gaza seglar igen

Inom kort seglar ännu en frihetsflotta, "Freedom Flotilla 2", mot Gaza för att försöka bryta den olagliga och utarmande blockaden av området. Den förra flottan, för ett år sedan, stoppades brutalt av den israeliska armén, som på internationellt vatten bordade båtarna och dödade nio obeväpnade fredsaktivister. 28 barn blev faderslösa den natten. Mördarna går fortfarande fria.

FN:s säkerhetsråd har för över ett år sedan uppmanat Israel att omedelbart upphöra med sin blockad av Gaza. Ändå har mycket litet hänt. Vissa varor kommer nu in. Men mycket fattas, och vad gäller byggnadsmaterial till förstörda hus och reparation av vatten- och avloppssystem saknas i stort sett allt.

Den militärregim, som tagit makten i Egypten efter revolutionen, har öppnat gränsen i söder något - men bara för vissa personer och inte för fordon eller varutransporter. Mot Israel är gränserna i stort sett stängda.

I december 2010 publicerade 22 hjälporganisationer - bland annat Amnesty International, Oxfam och Rädda Barnen - en rapport som beskriver situationen i Gaza som en humanitär katastrof.

Nyligen vädjade en rad organisationer inom civilsamhället i Gaza till omvärlden att äntligen ta itu med blockaden. "Två år efter Israels attack mot Gaza har nästan inga hem och få byggnader återuppbyggts, våra avlopps- och sanitetssystem är sämre än någonsin och orenat avloppsvatten fortsätter att pumpas ut i havet" skriver man i ett öppet brev.

"Våra bönder fortsätter att bli beskjutna, näringsbrist och undernäring fortsätter att öka, vår ekonomi är stängd på grund av brist på fungerande fabriker och elektricitet och våra studenter har små eller inga förhoppningar att kunna studera utomlands". "Vi begär att världens medborgare protesterar mot denna dödliga, medeltida blockad!"

Ship to Gaza seglar igen, fullastad med cement, medicinsk utrustning och annat för de dagliga behoven i Gaza.

Årets frihetsflotta är dubbelt så stor som förra årets och deltagarna är från många fler länder.

Trots att Israel hotat att än en gång stoppa fredsaktivisterna måste utgångspunkten nu vara att man ändå når fram till Gaza. Allt annat är orimligt och skulle visa att en liten piratnation, trots världssamfundets fördömande, ostraffat kan härja på haven - en skam som FN och västvärlden knappast kan leva med.

I dag råder nolltolerans mot ytterligare våld mot Ship to Gaza. Gör nu detta klart för Israel!

Gunnar olofsson är läkare och ordförande i Göteborgs Palestinagrupp


Svenska judar stödjer Freedom Flotilla 2
http://www.petitiononline.se/petition/svenska-judar-stdjer-freedom-flotilla-2/8

Det är viktigt för oss kristna att känna till den judiska opinion som framträder till öppet stöd för denna nya undsättningsexpedition för att bryta den orättfärdiga blockaden mot Gaza. Här är deras gemensamma uttalande.

Nils Andreasson

*** * ***

Freedom Flotilla 2, där svenska Ship to Gaza ingår, är en humanitär aktion med syftet att bryta Israels nu över fyra år gamla ekonomiska och politiska blockad av Gaza genom att leverera civila förnödenheter direkt till Gazas befolkning. Blockaden bryter mot internationell rätt genom att utsätta en hel befolkning för kollektiv bestraffning. Den berövar stora delar av Gazas invånare möjlighet till självförsörjning, återuppbyggnad av infrastruktur och bostäder efter Israels militära angrepp 2009 samt fullvärdig medicinsk vård.

Vi, undertecknare av detta upprop, stödjer av humanitära skäl Freedom Flotilla 2 och för att värna internationell rätt. En fredlig ilandsättning av båtarna i Gaza kan innebära inte endast ett slut på blockaden utan också början till en konstruktiv dialog mellan båda parter. Det demokratiska uppvaknandet i arabländerna i Israels närområde skapar positiva förutsättningar. Att Egypten i begränsad utsträckning har öppnat gränserna för Gazaborna är ett gott tecken.

Vi är övertygade om att det är dags att vända blad och gå från militär konfrontation till dialog.

Vi uppmanar Hamasregimen i Gaza att släppa den israeliske soldaten Gilad Shalit och Israels regering att samtidigt frige alla palestinska politiska fångar.

För att möjliggöra att fartygen med de civila förnödenheterna ska komma fram till Gaza stödjer vi kravet att FN, med stöd av EU, officiellt inspekterar båtarnas last för att undanröja varje misstanke om att lasten inte överensstämmer med den angivna.

Vi uppmanar Sveriges regering att aktivt stödja detta krav.

Vi förväntar oss att Israels regering tillåter fartygen att anlöpa Gazas hamn för att lasta av sitt humanitära gods under internationellt överinseende och offentlig mediebevakning.

Radioprogrammet
http://humanistbloggen.blogspot.com/2011/06/kollektiv-skuld.html

Debattsidan
http://www.blogger.com/comment.g?blogID=437243186568204915&postID=5891849383106705734&page=1&token=1309269929350

Mitt svar till Anders Bergdahl

Anders, vi är helt överens om att man inte kan tala om att judar har kollektiv skuld för Israels handlingar. Det är mycket bra att resonera utifrån att man själv hade judiskt ursprung eller delade den judiska tron i fråga om sådana ställningstaganden som detta.
Som kristen humanist kan jag inte se att främlingsfientlighet kan vara förenligt med vare sig humansim eller äkta kristen tro. Många muslimska ledare som är för demokrati och mot terrorism ger faktiskt tydliga signaler till dem som missbrukar Islam för sina syfte.

Nils Andreasson
Kristna nätverket för Palestina

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida