måndag 13 juni 2011

Kairos Palestina - ständigt aktuell

Vi som inte har gett upp hoppet om en rättvis fred mellan israeler och palestinier måste finna vägar att dela information med varandra och samverka även om vi kan ha våra politiska sympatier i skilda läger här hemma i Sverige. Därför vill jag på nytt aktualisera Stefan Olssons ledare i Smålandsposten om Kairos Palestina.Du kan finna länkar både till Stefans ledare och till Kairos Palestina i min artikel från februari som du lätt kan klicka fram här i högerspalten:

Mera aktuell är socialdemokraten Ulf Bjerelds blogg om hur den israeliska diplomatin verkar för att förhindra ett FN-erkännande av den av många hett åstundade palestinska staten.

Så här skriver Ulf Bjereld:
" Den israeliska tidningen Haaretz avslöjar i dag den israeliska strategin för att förhindra ett internationellt erkännande av Palestina. De palestinska strävandena att utropa en egen stat skall beskrivas som ett led i en process att urholka legitimiteten i Israels rätt att existera överhuvudtaget. Målet för israeliska diplomater skall vara att se till att det land i vilket de tjänstgör röstar emot erkännandet av en palestinsk stat. ur " Ulf Bjereld

Ulf fick en mycket relevant kommentar av signaturen BR. Här har jag fetstilsmarkerat ordet ”bara” i BR:s kommentar:

BR said...
Det är bara om först Säkerhetsrådet hänskjuter frågan till Generalförsamlingen som denna kan ta ett beslut om erkännande av en palestinsk stat (på precis samma sätt som delningsförslaget av mandatet Palestina tillkom 1947).
Relationerna mellan Obama och Netanyahu må vara frostiga men Israel har ett mycket starkt stöd i kongressen, bland såväl demokrater som republikaner.

Den amerikanska administrationen har också ett flertal gånger uttalat sig mot ett unilateralt utropande av en palestinsk stat och kommer med mycket stor sannolikhet att lägga in sitt veto i Säkerhetsrådet mot att ett sådant förslag hänskjuts till Generalförsamlingen.
Så frågan om vilka stater som kan tänkas erkänna en ensidigt utropad palestinsk stat är helt irrelevant så länge som USA motsätter sig en sådan process/BR

I min nyskrivna blogg daterad måndagen 27 juni
Finns det en enda internationell väg för erkännande?
kommenterar jag signaturen BR:s hållning till palestiniernas krav på en egen stat och den väg deras president söker för detta erkännande. I ljuset av BR:s kommentar till den internationella undsättningen som vi kallar ”Ship to Gaza” förstår vi att signaturens intressen är diametralt motsatta Gazas civilbefolknings intressen.


Själv har jag inget mer att tillägga än en anspråkslös förhoppning att någon skall läsa detta och förstå sin egen kallelse att verka för Kairos Palestina.

Nils Andreasson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida