torsdag 21 oktober 2010

Så går vi vidare!

Under helgen 15 - 17 oktober hölls den återkommande konferens som kallas JERUSALEMDAGEN, i år förenad med en ekumenisk samling kring de kristna palestiniernas dokument Kairos Palestina, vilket presenteras utförligare längre ned i denna text.

Konferensen skedde vid Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Hedersgäst, föredragshållare, samtalspartner samt ansvarig för predikan vid den avslutande söndagsgudstjänsten var prästen Naim Ateek* från Östra Jerusalem. Där i Östra Jerusalem leder han tillsammans med engagerade medarbetare och i samråd med många församlingspräster både i Israel och Palestina det befrielseteologiska centret SABEEL. Vi som deltog i konferensen har nu efteråt fått manuset till hans predikan via mail.

Naim Ateek började sitt första föredrag på fredag eftermiddag med att ställa två gammaltestamentliga texter mot varandra, en krigisk text och en fredlig. De av er som har tillgång till hans bok ”A Palestinian Christian Cry for Reconciliation”, ungefär: ”Ett palestinskt kristet rop på försoning”, kan nog finna texter som återger mycket av det som vi konferensdeltagare fick levandegjort genom hans ord direkt till oss. Den fredliga bibeltexten finner du som vill läsa den i Psaltarens 87:e psalm. Enligt Naim Ateek visar den hur den forntida hebreiske eller om du vill judiske poeten bemöter dem som ville starta nya krig mot dåtida grannar. Den för oss anonyme poeten lät i sin psalm Gud själv välkomna och skriva in alla av Jerusalemrikets grannar som infödda i staden. Ja, läs själva och reflektera!
Naims söndagspredikan utgick från Jesu ankomst till Olivberget från vandringen norrifrån, från Galileen och på väg att söka sig in till staden. Jesus stannar där på sluttningen med utsikt mot staden och faller i tårar när han överväldigas av sin insikt om att staden är prisgiven åt hat, våld och fiendskap ännu en tid. Så får vi hans ord bevarade åt oss: ”Jerusalem, om du visste var din fred står att finna!” (min fria översättning).
Jerusalemdagen två första dagar, fredag eftermiddag och lördagen hade som mål att underlätta förståelsen av de kristna palestiniernas dokument:
Kairos Palestina, ett sanningens ögonblick. Denna nu uppdaterade blogg får också bilda underlag till min rapport till mitt kyrkoråd i Mössebergs församling, Falköpings pastorat, som bekostade mitt deltagande i konferensen. Jag skall samtidigt färdigställa ett radioprogram med hjälp av mina inspelningar därifrån. När detta program kommer att sändas är fortfarande ovisst.

Naim Ateek var dessa två dagar en av fyra föredragshållare vilka också skall presenteras om än mera kortfattat. Naim förmedlade i sina föredrag kunskaper som kompletterade de tre andra föredragshållarnas ändå rätt heltäckande information. Min personliga intervju med honom skall översättas så att radiolyssnarna skall få behållning av den. Ja, det finns att göra!

Den första av föredragshållarna var Sören Wibeck. Han gav en politisk-historisk översikt med förankring i sin nya bok ”Ett land två folk”.

Folkrättsjuristen Agneta Johansson gav deltagarna en saklig översikt av hur statsintressena hos ledande makter sedan tiden före första världskriget och fram till dags dato tillsammans har utformat ett internationellt rättssystem som tjänar deras respektive nationella intressen. Det är ändå det vi medborgare och statslösa har att stödja oss på för att finna fredliga vägar att hävda människovärde och mänskliga rättigheter.

Den nyblivne doktorn i teologi vid Uppsala universitet Ulf Carmesund slutligen fick ge åhörarna en personlig introduktion till Kairos Palestina, ett sanningens ögonblick. En svensk översättning med svar från bl a Desmond Tutu kan rekvireras från Bilda via service@bilda.nu Ulf inbjöd också konferensdeltagarna till ett konstruktivt samtal om vad vi som kristna kan göra inom våra församlingar för att lyfta fram det angelägna budskapet i Kairos Palestina. En av deltagarna Lars Bolminger föreslog att konferensledningen med stöd av oss konfrensdeltagare skulle uppmana samfundsledare, ärkebiskop Anders Wejryd, de andra biskoparna och andra samfundsledare att uttala sig om att kritik av den israeliska ockupationspolitiken är fullt legitim och inte kan avfärdas generellt som ett utslag av antisemitism utan har sin grund i omsorg om det okränkbara människovärdet. Förslaget möttes med allmänt gillande från deltagarna i konferensen.

* Om Naim Stifan Ateek kan man läsa i den engelska versionen av Wikipedia. Där framgår det också att han har förvärvat doktorsgraden i teologi.
Låt oss påminna varandra om att det är bättre att göra något litet
- än ingenting alls för
FRED SHALOM SALAM
Nils Andreasson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida