tisdag 28 juni 2011

Den oändliga historien - om att vinna erkännande

Den 22 juni skrev jag inlägget Ship to Gaza måste få nå sitt mål.
Nu i dag 28 juni gjorde jag ett tillägg nederst under den rubriken med anledning av en radiodebatt i Filosofiska rummet 12 juni om Kollektiv skuld. Gå gärna till detta inlägg 22 juni och sök en egen uppfattning om du kan acceptera begreppet kollektiv skuld eller om du vill prioritera att tänka kring gemensamt ansvar.

*** * ***

Uri Avnery skrev engagerat om den statsegoism som numera genomsyrar Israels utrikespolitik och som även genomsyrar det offentliga diskursen och flertalet av hans eget folks tänkande. han kallar sin blogg för "Helgade mantran". Den som vill översätta hela bloggen till god svenska gör en insats i folkupplysningens tjänst.

JIPF-Nytt, det lilla nyhetsblad som utges av Judar för israelisk-palestinsk fred har mycket läsvärt material som belyser det fredsarbete i motvind i själva Israel och som söker stöd i omvärlden bland upplysta världsmedborgare som förkastar våldet som medel för att uppnå fred med rättvisa för palestinier och israeler. Palestinagrupperna, vi i Kristna nätverket för Palestina och många fler är delaktiga i fredsarbetet men vårt budskap har ännu inte vunnit den plats i det offentliga samtalet som är berättigad utifrån fredslösningens absoluta nödvändighet.
Här nedan är inledningen till Uri Avnerys artikel från 11 juni i min fria översättning. Du som vill göra en översättning åt oss andra kan söka originalet här:
http://zope.gush-shalom.org/home/en/channels/avnery/1308952216/
Nils Andreasson

Heliga mantran

av Uri Avnery 2011-06-11
Palestinierna planerar något fullkomligt avskyvärt: de har för avsikt att vända sig till FN för självständig stat.

Varför avskyvärt? Varje israelisk talesman (för att inte tala taleskvinna) kommer att nämna det utan prut: eftersom det är ett "ensidigt" initiativ. Hur vågar de proklamera en stat ensidigt? Hur vågar de göra det utan medgivande från den andra parten i konflikten - oss?

Med fokus på historiens enskildheter kan en fråga ställas: "Men proklamerades inte staten Israel ensidigt?" Vår stat bör man minnas förklarades upprättad 14 maj 1948 av David Ben-Gurion och hans kollegor utan att någon tillfrågades.
Men vem skulle våga jämföra?

Dessutom går dessa fega palestinier till FN: s generalförsamling i sina försök att kringgå FN: s säkerhetsråd där USA kan blockera dem med sitt veto. Dirty trick!


http://zope.gush-shalom.org/home/en/channels/avnery/1308952216/


Kommentar av Lennart Severin, läsare av mina rundbrev

Tack för att du hjälper till med den här typen av information. Uri Avnerys genomgång av mantra borde stå på första sidan av all världens tidningar. I synnerhet denna vecka när Ship to Gaza är på väg.

Lennart Severin

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida