måndag 14 juni 2010

Läsvärt av Gunnar Stenbäck*

Överlämning och Palmsöndag (2010-03-28)

Vid en högtidlig överlämningsgudstjänst i tyska kyrkan, Redeemer Church, lämnade vi över vårt uppdrag som ekumeniska följeslagare i det heliga landet till en ny grupp.

På Palmsöndagen började de på sina respektive placeringar sitt nya uppdrag, ett uppdrag som just nu i mitten av juni avslutas för deras del. Vi, det "gamla" teamet, fortsatte med avslutningsdagar i Jerusalem. Nu har vi varit hemma i 2½ mån och fortsätter nu uppdraget här hemma i Sverige med att berätta om vad vi sett och hört.

Vi var lediga på Palmsöndagen och jag firade med mässa i anglikanska kyrkan och med palmsöndagsprocession från Betfage över Oljeberget till S:t Annakyrkan inne i Gamla stan. (Foto: Gunnar Stenbäck)

Tusentals och åter tusentals människor från alla nationer samlades i den lilla byn Betfage på andra sidan Oljeberget. Med palmer i händerna och med alla sorters musik och dans gick vi i svensk högsommarvärme över Oljeberget, ner förbi Getsemane och genom Kidronsdalen upp genom Stefansporten fram till slutstationen: Sankt Annakyrkan vid Betesdadammarna.

Det var en mäktig och festlig upplevelse och man kunde verkligen ana hur det måste ha varit den första palmsöndagen vid Jesu intåg i staden med hosiannaropen och palmkvistarna och trängseln. Och samtidigt fanns hela tiden tanken på att samma folkmassa bara 4 dagar senare ropade: "Korfäst honom! Bort med honom!"

I Betlehem samlades samma dag ett hundratal palestinier tillsammans med några internationella för att gå sin palmsöndagsprocession.

Vanligvis brukar en del av de palestinska kristna i nåd få tillstånd att under påsken åka in till Jerusalem. Men i år sammanfaller den kristna påsken med den judiska och då "firar" Israel detta med att stänga checkpointerna in till Jerusalem för palestinier, vilket de brukar göra under sina judiska fester. Det innebär att de kristna som i förra veckan fick sina tillstånd i praktiken inte kan använda dem. Därför samlades man till palmsöndagsprocession i Betlehem.

Man startade vid Födelsekyrkan och gick mot Jerusalem med palmkvistar och musik och med en palestinier ridande på en åsna i täten. Det var ju bara ett krux: Det finns en mur på vägen mot Jerusalem. (Foto: Stefan Olsson)

När processionen kom fram till den och till bilporten vid Checkpoint 300 så beslöt man spontant att bara gå vidare. Vakthavande soldater överraskades och försökte stänga den stora porten men för sent. Det otroliga hände att folket gick igenom den och när soldaterna då försökte stänga nästa port höll folk emot så att de kom igenom den också.

Man var helt enkelt på väg mot Jerusalem för att fira palmsöndag i en helt fredlig ickevåldsdemonstration. Det var egentligen deras självklara rättighet. De var fortfarande på palestinsk mark även om den är ockuperad. Muren går nämligen här i Betlehem 2 km in på ockuperat område. Men efter 500 meter så vaknade militären och gränspolisen. De stoppade processionen och det hela slutade med att 11 personer blev arresterade, däribland en av de ledande palestinska politikerna, Abbas Zakki. Det är den första palestinska regeringsmedlem, som arresterats sedan 1992.
Se händelsen på film: http://www.youtube.com/watch?v=kSsxd-JhVvA http://www.youtube.com/watch?v=M1uBMnPBFCQhttp://www.youtube.com/watch?v=4f8hlye2y78

Ett annat exempel på hur den israeliska ockupationen och de godtyckliga reglerna för passering genom muren drabbar enskilda hårt är följande: Laila, en av kvinnorna som arbetar på det gästhem där vi bodde i Jerusalem bor själv i Betlehem. Varje morgon måste hon i timmar köa och passera Checkpoint300 i Betlehem för att komma till jobbet kl. 7. Men sedan i en dag i slutet av mars hade Israel stängt checkpointen helt och hållet för alla, förmodligen som ett kollektivt straff för Palmsöndagens händelser. (Som bekant är kollektiva straffåtgärder förbjudna enligt Genèvekonventionen.)

Denna avspärrning innebar att Laila måste åka buss en omväg via en annan vägspärr. Jag mötte henne när hon gråtande kom till sitt arbete kl. 10, tre timmar för sent. Då hade hon varit på väg i fem timmar. När bussen hade passerat vägspärren stoppade militären den 100 meter senare och tvingade alla att gå av och till fots ta sig vägen tillbaka upp till Beit Jala, Betlehems grannkommun, flera kilometer i brant uppförsbacke. Där fick hon ta taxi runt Jerusalem, öster om stan genom tre vägspärrar för att komma fram. Det kostade henne mer än vad hon tjänar på en dag. Men hon vågade inte stanna hemma för då kan hon förlora sitt arbete. Det är många arbetslösa som står på kö. Hemma har hon en sjuk man att försörja. Är det konstigt att det jäser i de palestinska folkleden? För det gör det verkligen: Den sista tiden jag var där (mars 2010) sköts fyra unga män till döds på Västbanken. Israel bombade samtidigt civila mål i Gaza efter raketanfall från Hamas.

Mot bakgrunden av dessa händelser är det stort att lyssna till de tretton palestinska kyrkoledare, som inför påsken gick ut med ett budskap, fyllt av hopp och uppmuntran, men som samtidigt tydliggör den kamp palestinierna har att utkämpa i detta land.
"Vi har lärt känna vilken kraft vi har i Jesus Kristus vår Herre och frälsare att möta det onda med i förlåtelse och kärlek. Vi vet att det finns en makt i förlåtelsen, som kan återskapa och hela relationer både i familjer och mellan nationer,"
säger de bland annat.

*KOMMENTAR
Under rubriken Läsvärt publicerar vi i allmänhet som här med författarens goda minne texter som är sökbara på nätet för den som söker de värden som originalet har, t ex de foton som förekommer där.
Föreliggande text är något omarbetat från en personlig blogg av Gunnar Stenbäck, tidigare ekumenisk följeslagare inom SEAPPI. Läs Gunnars bloggar: http://palestinagunnar.blogg.se/

Vid bloggen kan man också läsa: ”Detta är den sista bloggartikeln här ifrån Israel och Palestina. I fortsättningen kommer det att komma en och annan artikel hemifrån. Vill ni att jag skall komma och berätta om mina erfarenheter som följeslagare under tre månader så hör gärna av er”.

- Så lång Gunnar Stenbäck - Kom gärna med tips om lika läsvärda bloggar eller tidningsartiklar!

Nils Arne

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida