tisdag 1 juni 2010

Kairos och Sveriges kristna råd - ett ljus i mörkret

Vi är många som fylls av besvikelse, sorg och förfäran denna andra dag efter det israeliska piratdådet mot Ship to Gaza.

Då kan dessa svåra känslor lindras i någon mån av det uttalande från Sveriges kristna råds generalsekreterare Sven-Bernhard Fast som jag här vidarebefordrar tillsammans med citatet från de palestinska kyrkoledarna under rubriken ”Vi har hört våra barns rop” också hämtat från SKR:s hemsida. Där på samma hemsida följs det direkt av en bön som vi rekommenderas av Kyrkornas världsråd att be under den ekumeniska veckan för fred i Palestina och Israel.

Nils Arne

*** * ***

http://www.skr.org/arkiv/uttalandearkiv/skrsgeneralsekreterareensorgensdagforpalestinaisraelochforhelavarldssamfundet.5.3eea013f128a65019c280009390.html

SKR:s generalsekreterare: En sorgens dag för Palestina, Israel och för hela världssamfundet
Med anledning av Israels attack på konvojen "Ship to Gaza" säger SKR:s generalsekreterare Sven-Bernhard Fast:
"Det här är en sorgens dag för Palestina, Israel och för hela världssamfundet. Vi sörjer med anhöriga till de familjer som drabbats. Vi sörjer även över att våldet ännu en gång segrat över humanitet och hävdandet av mänsklig värdighet.
Den israeliska militära attacken på en konvoj med humanitärt bistånd på internationellt vatten, på väg att trotsa den olagliga blockaden av Gaza, har krävt offer i döda och skadade - ännu oklart hur många. Freden är förlorare, de enda segrarna i en aktion som denna är de extrema krafter som inte vill fred.
Visionen om en tvåstatslösning med såväl det palestinska som det israeliska folket inom trygga och internationellt erkända gränser tycks alltmer avlägsen. Att grovt övervåld har använts långt bortom folkrättens krav på proportionalitet är uppenbart. Att en internationell, oberoende undersökning måste genomföras är ett självklart krav och det finns anledning att välkomna det svenska utrikesdepartementets och EU:s tydliga reaktioner i denna riktning. Det finns också goda skäl att lyssna till FN-förbundets krav att göra Israels agerande till en fråga för FNs säkerhetsråd.
Attacken skedde i början av den vecka Kyrkornas Världsråd utlyst som kyrkornas vecka för fred i Palestina och Israel. Låt oss nu förstärka våra ansträngningar och våra böner för en rättvis fred."
För ytterligare information: Sven-Bernhard Fast, generalsekreterare, 0706-69 10 95.


Kyrkoledare i Jerusalem uppmanar till bön
http://www.skr.org/arkiv/notisarkiv/kyrkoledareijerusalemuppmanartillbon.5.3eea013f128a65019c280003105.html

Lördagen den 29 maj inleds den internationella veckan för fred i Israel och Palestina. Från kyrkoledare i Jerusalem kommer följande upprop, med en bön för söndagen den 30 maj.
"Vi tror att varje människa är skapad till Guds avbild och att hennes värdighet kommer från Gud.Vi tror att denna värdighet är given varje människa. Det betyder, särskilt här i detta land, att Gud har skapat oss, inte för att vi skulle strida och bekämpa varandra, utan för att vi skulle lära känna och ömsesidigt älska varandra och tillsammans bygga upp landet med kärlek och ömsesidig respekt.

I avsaknad av allt hopp, brister vi ut i vårt rop om hopp! Vi tror på Gud som god och rättvis. Vi tror att Guds godhet till sist ska segra över hatets och dödens ondska, som fortfarande dominerar i vårt land. Vi ser fram emot "ett nytt land" och "en ny mänsklighet", som är i stånd att resa sig och i ande och sanning älska var och en av sina bröder och systrar. (Ur Kairos Palestina-dokumentet, www.kairospalestine.ps Barmhärtige Gud, vår himmelske Fader, Skapare och uppehållare av varje människoliv, vi tackar och lovprisar dig för att du har gett oss din ende Son, Jesus Kristus — hans födelse i Betlehem, hans gärning i detta heliga land, hans död på korset och hans uppståndelse och himmelsfärd. Han kom för att försona landet och världen. Han kom som Fredsfursten. Vi tackar dig för varje kyrka och varje församling i hela världen som ber för fred tillsammans med oss denna dag. Vår heliga stad och vårt land är i stort behov av fred.
I din gränslösa och ofattbara kärlek till alla människor, låt din försonings kraft och fred fylla allas hjärtan, både israelers och palestiniers - och överbrygga allt som skiljer kulturer och religioner åt.
I landet som du gjorde heligt, befria oss alla från likgiltighet, förakt och våld, som bara skapar hat och död. Öppna hjärtan och sinnen både bland palestinier och israeler!
Ge frihet och värdighet åt folket i Gaza som lever under betryck, hot och blockader. Vägled de styrande i detta land, rena sinnen och hjärtan, så de blir sanna och verkliga tjänare till sina folk.
Låt ditt ord av kärlek till alla höras, led oss till rättvisa i alla länder, och ge oss kraft att förkunna ditt rike, som överbryggar det som skiljer och hindrar oss — låt ditt rike komma. Allt detta ber vi om i Jesu Kristi namn, han som rev ner skiljemurar som delar vår mänsklighet och genom sin heliga Ande ber med oss alla. Amen." Översättning: Kjell Jonasson

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida