torsdag 3 juni 2010

Något om verkligheten i Gaza

Något om verkligheten i Gaza 1 & 2

Det råder en försiktig optimism på sina håll om att blockaden mot Gaza skall lindras. Visst måste vi vara optimister. Men det räcker inte att blockaden lindras - den måste hävas. Bäst vore om fredsbevarande FN-styrkor förlades till Gaza i samband med att Israel ger upp sin blockad. Det har hänt tidigare att israeliska regeringskoalitioner brutit samman av inre eller yttre tryck. Nu har Israels "enda pålitliga bundsförvant" USA ett mycket tungt ansvar för en ohållbar situation om man därifrån fortsätter att finansiera varje israelisk regering oavsett hur skurkaktigt denna regering beter sig.

Här får du tillgång till en länk till en Diakonia-blogg som innehåller en intervju med en Gazabo med insikt om den egna befolkningens behov av stöd utifrån och egna dilemma -rivalieten mellan Fatah och Hamas.



http://boforsberg.blogspot.com/2010/06/jag-vet-att-aktivisternas-budskap-natt.html





Nedanstående citat är hämtat från en personlig snabbskiss - nu sex månader gammal som beskriver några av vardagens villkor för många Gazabor. Den är tyvärr fortfarande lika aktuell
Nils Arne

*** * ***

Citat ur:
Frukt och smuggeltunnlar på Gazaremsan
Av Anna Ardin 2009-12-06

”Det privata näringslivet är i princip helt kraschat av Israels blockad, majoriteten av alla producenter och handlare har konkat*, kolla UNDP’s minirapport som skrevs redan 2007, fiskarna får inte fiska så långt ut som behövs, fabrikerna får inga råvaror och frukthandlarna får importera men inte exportera.
Import av kläder, mat och bensin funkar hyfsat genom tunnlarna. Det finns hundratals tunnlar, en del går flera kilometer in i respektive Egypten och Gaza, andra går bara till ett tält på andra sidan gränsen.
Det stora problemet med tunnlarna, förutom att de rasar lite då och då och att man därför inte vågar ta in nåt dyrt (solceller, medicin, sjukvårdsutrustning, kylskåp och annat som akut skulle behövas) är att de är helt utanför lagen. Korruptionen frodas i kontrollen över tunnlarna, importen är helt orättssäker, de som jobbar i tunnlarna är rättslösa (liksom de flesta i Gaza förvisso) och det blir dessutom alldeles för dyrt för att det ska löna sig att exportera. Att Egypten skulle ha lust att ta emot Gazas svartfrukt är inte heller särskilt troligt. Det rimliga vore förstås att Israel tillät Palestina att sälja sina varor på den internationella marknaden.”
* gått i konkurs
KÄLLA: http://kristenvanster.wordpress.com/2009/12/06/frukt-och-smuggeltunnlar-pa-gazaremsan/
- genom Dessa mina minsta bröder http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida